گاهی ریزش مو در اثر آسیب دیدن پیاز مو یا فولیکول مو است، گاهی هم ساقهی مو آسیب دیده باعث کنده شدن تار مو از پوست سر میشود. در حالت اول که در آلوپسی آندروژنی شاهدش هستیم، طاسی دائمی ایجاد میشود. در حالت دوم طاسی موقف بوده و دوباره موها رشد میکنند.
برای جلوگیری از ریزش مو مهم است که علاوه بر مراقبت از ارگانهای موساز، مراقب خود تار مو هم باشید. ساقه یا شفت مو بخشی از تار مو است که با چشم مشاهده میشود، پیاز و فولیکول مو هم ارگانهای کوچکی هستند که درون پوست قرار دارند و مو میسازند.
مواردی که میتوانند باعث آسیب دیدن ساقهی مو و ریزش مو شوند؛ عبارتاند از:
- ریزش موی کششی به علت سفت بستن، بافتن یا کشیده شدن موها
- آسیب حرارتی ناشی از سشوار، اتو مو، ابزار حرارتی فر کردن و …
- استفادهی بیش از حد از رنگهای مو، ژلهای حالت دهنده، تافت، صاف کنندههای و لخت کنندههای مو
- استفاده از لوازم آرایشی بهداشتی کم کیفیت
توصیه و هشدارهای زیر را جدی بگیرید :
- توصیه: شانه کردن روزانه را فراموش نکنید.
اگر هر روز موهای خود را با لطافت شانه کنید، این کار موجب افزایش خونرسانی به فولیکولهای مو میشود. فولیکولهای مو وظیفهی ساخت و نگهداری تارهای مو را دارند. بنابراین با شانه کردن روزانه، سلامت موهای خود را حفظ خواهید کرد.
- توصیه: استفاده از شامپوی مناسب
همانطور که کمی بالاتر گفتیم، گاهی ریزش مو به دلیل آسیب دیدن ساقهی مو است. یعنی فرد از نظر تولید مو مشکلی ندارد ولی به دلیل مراقبت ضعیف از موهای سر، دچار ریزش مو شده است. در این حالات برای جلوگیری از ریزش مو استفاده از شامپوی مناسب توصیه میشود. مثلاً اگر موهای خشک و وزی دارید، باید از شامپوهای نرم کننده استفاده کنید تا موهایتان بیش از حد خشک و شکننده نشوند. همچنین سعی کنید از شامپوهای باکیفیت و برندهای معتبر استفاده کنید.
توصیه: بگذارید خودش خشک شود!
موهای خیس، در آسیبپذیرترین شکل خود قرار دارند. به همین دلیل بسیاری از متخصصان پوست و مو توصیه میکنند که اجازه دهیم موها به طور طبیعی خشک شوند و از سشوار یا دیگر وسایل استفاده نکنیم. اگر از سشوار استفاده میکنید، مراقب باشید که تا حد امکان، حرارت کمی به موها وارد شود. آسیب حرارتی یکی از شایعترین علل آسیب دیدن ساقهی مو و طاسیهای موقت است.
- هشدار: آسیبهای کششی همیشه موقت نیستند.
ریزش موی کششی (Traction alopecia) از جمله علل ریزش مو در خانمها و آقایانی است که موهای خود را سفت میبندند یا میبافتند. این شکل ریزش مو بیشتر در خانمهای مشاهده میشود که دم اسبیهای سفتی در بالای سر میبندند یا موهای خود را به سبک بافت آفریقایی میبافند.
در این حالات فشار زیادی به ساقهی مو وارد شده و موها از سر جدا میشوند. گاهی این کشش به حدی شدید است که موجب زخم شدن پوست سر و تشکیل اسکار میشود که میتواند به طاسی دائمی منجر شود. پس برای جلوگیری از ریزش مو از این دست مدلهای مو (حداقل برای طولانی مدت) پرهیز کنید.
از حوله و کلاه شخصی خود استفاده کنید !
همان طور که میدانید، موها به دلیل تماس زیاد با محیط اطراف، یکی از آسیبپذیرترین اعضای بدن ما هستند. یکی از این آسیبها، مواجهه با عفونتهای مختلف است. پس رعایت بهداشت شخصی برای جلوگیری از ریزش مو مهم است.
شایعترین عفونتی که موها را درگیر میکند، عفونتهای قارچی است که در علم پزشکی به آن “تینهآ کاپیتیس” ( Tinea Capitis ) گفته میشود. عامل این بیماری، گروهی از قارچها به نام درماتوفیتها هستند. محیط مساعد برای رشد این قارچها، محیطهای گرم و مرطوب است. این بیماری به شدت مسری است و می تواند به راحتی از یک شخص به شخص دیگری منتقل شود.
استفاده از حوله، کلاه، بالشت و شانهی آلوده به این قارچها از راههای ابتلا به این بیماری است. شایعترین علامت ابتلا به عفونت قارچی هم ریزش مو است که معمولا در مناطق مختلف به شکل دایرههای مشخص یا سکهای دیده میشوند. ناحیهی دچار ریزش مو میتواند دردناک باشد. تب خفیف و بزرگ شدن غدد لنفاوی سر و صورت از دیگر علائم این بیماری است.
تشخیص این بیماری عمدتا بالینی و به کمک معاینه است. گاهی نمونه برداری از پوست سر برای انجام آزمایش قارچ شناسی نیاز است. درمان این عفونت با داروهای ضد قارچ مثل گریزئوفولوین، تربینافین یا فلوکونازول به مدت ۴ تا ۶ هفته است. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، سعی کنید از کلاه، شانه، حوله و بالشت شخصی خود استفاده کنید.
دیدگاه خود را بنویسید