والدین در تمام مراحل مراقبت از نوزادان با چالش رو به رو هستند. این چالش‌ ها از لحظه تولد شروع می‌ شوند. یکی از مهمترین اتفاقاتی که ممکن است پدر و مادر را وحشت زده کند؛ درآمدن اولین دندان‌ های فرزندشان است. علائم دندان در آوردن در کودکان مختلف متفاوت است. اما یک سری علائم و نشانه‌ های رایج وجود دارد که می‌ توانید با کمک آن تشخیص دهید. همچنین می‌ توانید با یک سری راهکار ساده درد ناشی از در آمدن دندان در فرزندتان را کاهش دهید. در ادامه بیشتر درباره این موارد صحبت خواهیم کرد.

زمان رویش دندان‌ها چه وقت است؟

به طور تقریبی در حدود 6 ماهگی است که انتظار می‌ رود اولین دندان نوزاد از لثه خارج شود. اما به طور کلی از 3 ماهگی تا 14 ماهگی بازه زمانی است که برای درآمدن دندان کودک در نظر گرفته شده و ممکن است این بازه برای هر نوزاد متفاوت باشد. برخی از نوزادان به صورت تکی دندان در می‌ آورند و برخی دیگر رویش دندان‌ هایشان به صورت جفتی است.

علائم دندان در آوردن:

درآمدن دندان دارای علائم مشخصی است که شاید فرزند شما یکی یا چند مورد یا همه این علائم را تجربه کند. این علائم به شرح زیر هستند:

  • بیشتر گاز می‌ گیرد

یکی از اولین نشانه‌ هایی که مادر را متوجه درآمدن دندان فرزندش می‌ کند؛ گاز گرفتن است. لثه‌ های نوزاد در طی درآمدن دندان دچار خارش می‌ شود. کودک شما دوست دارد مدام چیزی را بجود تا بتواند این خارش و درد را کاهش دهد. برای کاهش خارش می‌ توانید از دندان گیرهای سیلیکونی استفاده کنید. نوزاد آن را گاز گرفته و می‌ جود و هیچ خطری مانند کندن و یا بلعیدن سیلیکون او را تهدید نخواهد کرد.

  • به مکیدن علاقه بیشتری نشان می‌ دهد

اگر نوزاد شما در محدوده سنی است که دندان‌ هایش در آیند؛ شاید بیشتر متوجه علاقه‌ اش به مکیدن پستانک شده باشید. او سعی می‌ کند با مکیدن بیشتر درد و فشاری که لثه‌ هایش تحمل‌ می‌ کنند را کاهش دهد. می‌ توانید پستانک را در دهانش بگذارید تا با مکیدن آن از خارش و فشار روی لثه‌ ها کم کند.

  • اشتهایش کاهش پیدا می‌ کند

کودکان به دلایل مختلفی دچار بی اشتهایی می‌ شوند. یکی از این موارد ناشی از دندان درآوردن کودک است. پروسه درآوردن دندان در کودکان ممکن است اذیت کننده و آزار دنده باشد. بنابراین انتظار می‌ رود کودک شما تمایل به غذا خوردن نداشته باشد. در این مدت زمان بهتر است به کودک برای خوردن غذا فشاری وارد نکنید. بلکه بدون نگرانی و استرس اجازه دهید فرزندتان هر زمان که به غذا خوردن علاقه داشت غذایش را بخورد. مطمئن باشید هر زمان که گرسنه شود، حتما غذا خواهد خورد.

  • بزاق بیشتری از دهانش خارج می‌ شود

شاید در این دوران که کودک شما دندان در می‌ آورد، میزان بزاق دهانش افزایش یابد. او مدام صداهایی را از خود خارج کرده و به همراه آن میزان زیادی بزاق را از دهانش به بیرون می‌ راند.

  • اطراف دهانش ملتهب شده و جوش می‌ زند

افزایش میزان بزاق می‌ تواند سبب ایجاد راش پوستی،  التهاب در اطراف دهان، جوش و خارش شود. می‌ توانید کرم‌ های کاهش خارش و التهاب را با توصیه دکتر استفاده کنید. همچنین یک دستمال نرم و پنبه‌ ای را در دست داشته و بزاق‌ های اطراف دهان را پاک کنید تا این علائم را کاهش دهید.

  • لثه‌ متورم می‌ شود

به این دلیل که دندان آماده بیرون آمدن از لثه است؛ لثه ملتهب شده و حتی شاید کمی زخم هم بر روی آن دیده شود. برای کاهش التهاب می‌ توانید نوشیدنی‌ های خنک (نه خیلی سرد) را به نوزاد دهید تا از التهاب ناشی از دندان درآوردن کودک کم شود.

  • نوزاد بی‌خواب یا بد خواب می‌ شود

بدون شک درآمدن دندان پروسه‌ ای است که به همراه درد و اذیت است. بنابراین نمی‌ توانید انتظار داشته باشید که با وجود درد نوزاد شما بتواند به راحتی گذشته بخوابد. بهترین کار این است که صبور باشید و اجازه دهید نوزاد بازی کند و خسته شود تا خودش بخوابد. سیکل خوابی فرزندتان در این فاصله تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

  • بدخلقی در کودک افزایش می‌ یابد

یکی از مشکلات مورد انتظار بدخلقی در کودک است. اگر قبلا کودک شما خوش خلق و کاملا آرام بود و اکنون مدام گریه می‌ کند، پس ممکن است در حال گذراندن دوران دندان درآوردن باشد. البته منطقی است کودکی که نمی‌ تواند خوب بخوابد و اشتهایی به خوردن ندارد، بدخلقی نیز از خود نشان دهد.

  • نوزاد تب می‌ کند

در طی پروسه درآوردن دندان، نوزاد شما اندکی تب کرده و دمای بدنش نیم الی یک درجه افزایش پیدا می‌ کند. البته در نظر داشته باشید که بدن کودک کمی گرم می‌ شود، اما اگر این تب شدید شد و یا با بالا آوردن و علائم شبیه تشنج همراه بود، کودک خود را فورا به نزد پزشک ببرید.

  • اسهال

در برخی از کودکان دیده شده که در طی درآوردن دندان دچار اسهال می‌ شوند. در این دوران بهتر است بیشتر به نوزاد خود مایعات دهید تا بدنش دچار کم آبی نشود. می‌ توانید از محلول او آر اس هم برای خودتان و هم برای نوزاد نیز استفاده کنید.

چطور درد دندان درآوردن کودک را کاهش دهیم؟

اگرچه علائم دندان درآوردن کودک کمی ترسناک به نظر می‌ رسند و والدین را به سادگی مضطرب و نگران می کند؛ اما به طور کلی این پروسه نباید آنقدر دردناک و غیر قابل تحمل باشد. در کنار راه‌ هایی که برای آرام کردن نوزاد به شما در بخش‌ های بالایی پیشنهاد دادیم؛ می‌ توانید از روش‌های زیر نیز استفاده کنید.

از یک پارچه نرم و تمیز برای مالش لثه نوزاد استفاده کنید. سعی کنید یک دندان گیر یا خوراکی‌ های سفتی که کودک نمی‌ تواند آن را گاز بگیرد را به او دهید تا بر روی لثه بکشد و گاز بگیرد. می‌ توانید از نوشیدنی‌ های خنک نیز برای کاهش فشار درآمدن دندان کمک بگیرید.